Престоят в затвор и наборната военна служба вече ще се признават за

...
Престоят в затвор и наборната военна служба вече ще се признават за
Коментари Харесай

Затворът и наборната военна служба ще се признават за стаж за пенсия

Престоят в затвор и наборната военна служба вече ще се признават за автентичен стаж за пенсия. Това плануват измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, препоръчани от Движение за права и свободи, които през днешния ден Народното събрание одобри на първо четене със 131 гласа " за ", 31 " срещу " и 38 " въздържал се ". Промяната се отнася и за репресираните, интернираните и изселвани лица по време на тоталитарния режим, които не са работили, били са в затвори или трудови лагери, а след това оправдани.

В претекстовете се показва, че до момента казармата не се е зачитала за трудово застрахователен стаж, макар че призованите в армията не са имали право да откажат да служат в Българската войска. 

Промяната ще даде опция на близо 2 хиляди души, на които не им доближават 2 години осигурителен стаж да се пенсионират. С промените в Кодекса за обществено обезпечаване, годишно ще имат право на пенсиониране към 10 хиляди души. При приблизително месечен размер на получаваната пенсия от 314.50 лева се чака приблизително месечния спомагателен приход да бъде 629 хиляди лева, а на годишна база 7,5 млн. лева Според претекстовете на вносителите тази сума няма да заплаши финансовата непоклатимост на фонд " Пенсии "  в Държавното публично обезпечаване, предава Българска национална телевизия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР